Hoe lang gaat het duren?

Ontsluiting

De baarmoeder is een grote spier met aan de onderzijde een opening: de baarmoedermond. Deze is ongeveer 3-4 cm lang en heel stevig. Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond helemaal gesloten. Als de bevalling begint wordt de baarmoedermond eerst zachter en daarna wordt hij korter, uiteindelijk is hij zo dun als het vel tussen uw duim en wijsvinger. Als dat gebeurd is gaat de baarmoedermond zich door de weeën openen tot 10 centimeter, dit noemen we volledige ontsluiting. Daarna kan de baby de baarmoedermond passeren.
Tijdens de ontsluitingsfase van de bevalling zal er regelmatig inwendig onderzoek verricht worden om te beoordelen hoeveel centimeter de ontsluiting van de baarmoedermond is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitdrijving

Wanneer het punt bereikt is dat uw volledige ontsluiting hebt, zal u dat meestal merken aan het drukgevoel of de persdrang. Dit is het gevoel dat u moet poepen, alleen kunt u het dan niet meer ophouden. Soms kan het zijn dat de persdrang niet meteen heel sterk is en zal afgewacht worden tot dit gevoel wel sterk genoeg is. Vanaf dat moment bent u begonnen aan de uitdrijving, oftewel het persen. Dit kan in verschillende houdingen; op bed, op de baarkruk, staand of op handen en knieën. Tijdens het persen zal u merken wat voor u de meest prettige houding is.

Tijdens de uitdrijving wordt er extra op de conditie van de baby gelet omdat er druk op het hoofd van de baby komt te staan. Er zal regelmatig met de doptone naar het hartritme worden geluisterd. Het is normaal dat de hartslag in deze fase iets verandert. Indien u onder zorg van de klinisch verloskundige of gynaecoloog bevalt, wordt de hartslag van de baby meestal continu gecontroleerd door middel van een hartfilm van de baby (cardiotocografie = CTG).

Na de geboorte van het hoofd van uw kind volgt het lijfje meestal meteen. U krijgt meestal uw kind direct op uw buik en als alles goed gaat dan blijft uw kindje daar ook zeker een uur liggen. Meteen na de geboorte bepalen wij de apgarscore van de baby. Dit is een score waarbij we letten op de ademhaling, hartslag, kleur, spierspanning en prikkelbaarheid van de baby.

Uw baby zit nog vast aan de navelstreng. Uw partner of uzelf mag de navelstreng doorknippen en vervolgens kan de placenta geboren worden. Daarvoor zal u nog een paar keer moeten persen en krijgt u een injectie in uw been of extra medicatie via het infuus zodat uw baarmoeder sterker zal samentrekken en de placenta sneller geboren zal worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang duurt een bevalling?

We kunnen geen voorspelling doen over hoelang uw bevalling gaat duren. Elke bevalling gaat anders. De bevalling is op te delen in 4 fases: de latente fase, de actieve fase, de uitdrijvingsfase en het nageboortetijdperk.

De latente fase is het begin van de bevalling. Deze fase kan wel tot 15 uur duren en hierbij tellen wij vanaf het moment dat de weeën om de 5 minuten tot ongeveer 4-5 cm ontsluiting. Vaak is het allemaal nog goed te doen en nog niet zo heftig, maar dit is ook bij elke bevalling weer verschillend.

Vanaf 4-5 cm ontsluiting spreken we van de actieve fase en willen we graag dat de ontsluiting met minimaal 1 cm per uur vordert. Dit is ook vaak het moment waarop de weeën sterker gaan worden. U raakt dan meer in uzelf gekeerd.

Deze fase gaat over in de uitdrijvingsfase als u volledige ontsluiting hebt. Bij een eerste kind mag uw maximaal 2 uur persen, maar gemiddeld duurt het meestal een uur. Bij een volgend kind gaat het persen vaak wat sneller en mag het maximaal 1 uur duren.

Ook aan de laatste fase van de bevalling, het nageboortetijdperk, zit een tijdslimiet. Na de geboorte van uw kind mag het maximaal 1 uur duren om de placenta geboren te laten worden.