Wanneer begint de bevalling?
De bevalling begint altijd met weeën of met het breken van je vliezen, mits het een natuurlijk beloop is.
Weeën
De baarmoeder is een spier, hormonen -oxytocines- zorgen ervoor dat deze gaat samentrekken. Tegen het einde van de zwangerschap kun je harde buiken krijgen en wanneer die pijnlijk worden spreken we van voorweeën. Deze zijn noodzakelijk; ze zorgen voor verweking van de baarmoedermond. Voorweeën kunnen echter ook weer stoppen en een aantal dagen later weer beginnen. Dit komt vaker voor als u al een keer eerder bevallen bent.
Bij het begin van de bevalling zijn de weeën meestal nog onregelmatig en niet zo pijnlijk. Als de bevalling echt gaat doorzetten merkt u dat de weeën vaker gaan komen, langer duren en steeds pijnlijker worden. De eerste weeën zorgen voor verweking van de baarmoedermond. Er treedt over het algemeen ontsluiting op als de weeën regelmatig komen, een minuut lang duren en flink pijnlijk zijn. Bij de allereerste weeën is het verstandig om deze zolang mogelijk te negeren. Blijf gewoon de alledaagse dingen doen en ga vooral niet in bed liggen denkend dat de bevalling begonnen is. Bij deze gedachte kan de bevalling heel lang gaan duren.
Tijdens de ontsluiting zijn er verschillende soorten weeën: rugweeën, buikweeën en beenweeën. Tijdens de ontsluiting is het vaak even zoeken welke houding het meest prettig is om de weeën op te vangen. Liggend, zittend, staand, hangend aan je partner, alles kan en mag. De verloskundige, verpleegkundige, arts en/of kraamverzorgende kan je adviezen en tips geven over je houding en ademhaling.
Warmte en ontspanning zijn erg belangrijk tijdens de ontsluiting. Bij spanning, stress of kou komt het hormoon adrenaline vrij, dit hormoon is een tegenpool van oxytocine, waardoor de weeën kunnen afnemen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Een warme douche of warm bad kan ook de scherpe kantjes van de pijn halen. Houd de omgevingstemperatuur rond de 21 graden Celsius en probeer (teveel) prikkels te vermijden.
Soms kan het zo zijn dat ondanks alles de weeën niet sterk en effectief genoeg zijn. In dat geval zal ook de ontsluiting niet genoeg vorderen en kan het zijn dat je een infuus met kunstmatige oxytocines nodig hebt, ter ondersteuning van je eigen weeen. In dat geval ga je naar het ziekenhuis voor de bevalling.
Breken van de vliezen
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vaak is het heel duidelijk wanneer je vruchtwater verliest. Gebruik een maandverband om het op te vangen en de kleur te beoordelen. Het is belangrijk om op de kleur van het vruchtwater te letten. Helder vruchtwater is kleurloos of roze en vaak zitten er witte vlokjes in. Groen of bruin gekleurd vruchtwater heet ‘meconiumhoudend vruchtwater’, het betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het is in dit geval belangrijk direct je verloskundige zorgverlener in te lichten.
Soms is het niet zo duidelijk of het om vruchtwater gaat of om afscheiding of urine. Over het algemeen verlies je vruchtwater niet in één keer, maar blijft het de hele dag komen zodra je opstaat, gaat zitten, lacht of hoest. Als je niet zeker weet of het om vruchtwater gaat, neem dan contact op met je verloskundig zorgverlener.
Slijmprop
De slijmprop is zoals de naam het al zegt een prop met slijm. Deze zit voor de baarmoedermond en vormt zo een extra barrière tegen infecties. Het is een soort gelatineachtige substantie die kan loskomen als de baarmoedermond een beetje gaat wijken, vaak zit er wat rood of bruin bloedverlies bij. Je kunt de slijmprop in één keer verliezen of het kan geleidelijk gaan, je kunt dan dagen wat slijmverlies hebben. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over wanneer je gaat bevallen, je kan de slijmprop zelfs weken voor de bevalling verliezen.
Bloedverlies
Het is normaal dat er bij het opengaan van de baarmoedermond, tijdens de ontsluiting, wat bloed vrijkomt. Indien er sprake is van veel bloedverlies, of twijfel je hierover, bel dan je verloskundig zorgverlener.