Wil je zwanger worden?
Het is belangrijk om een goede voorbereiding te treffen, hieronder vind je de belangrijkste adviezen en informatie die je moet weten. Voor meer informatie kijk op: strakszwangerworden.nl of zwangerwijzer.nl.
Zwanger worden
Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus bestaat de meeste kans om zwanger te worden als je gemeenschap hebt. Bij iedere keer dat je in die vruchtbare periode gemeenschap hebt is de kans dat je zwanger wordt iets minder dan 10%. Het is dus mogelijk om, wanneer er sprake is van een kinderwens en onbeschermde geemeenschap plaatsvindt, ‘de eerste keer’ zwanger te worden, maar het is ook normaal dat het een aantal maanden duurt voordat een zwangerschap zich aandient. Als het langer duurt dan een jaar om zwanger te worden, dan is het goed om indien daar behoefte aan is contact op te nemen met je huisarts of verloskundig zorgverlener. Kijk voor meer informatie op: kinderwenspunt.
Voeding en leefstijl
Als je een gezond gewicht hebt, is dat beter voor je vruchtbaarheid, je zwangerschap en de gezondheid van je ongeboren kind. Het is niet gezond om te zwaar te zijn of te licht. Wil je afvallen? Doe dit dan ruim voor de zwangerschap, dat is beter dan vlak ervoor of tijdens de zwangerschap. Wil je advies over hoe je een gezond gewicht krijgt? Neem dan contact op met je huisarts, verloskundig zorgverlener of een diëtist.
Als je zwanger wilt worden (én als je zwanger bent) is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Ook is het aan te raden om extra foliumzuur en vitamine D te gebruiken en op te passen met vitamine A . Kijk voor meer informatie op:
Het gebruik van sigaretten, alcohol en drugs kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent, dit geldt ook van de vruchtbaarheid van je partner. Ook heb je een grotere kans op een miskraam. Daarnaast kunnen deze middelen tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben voor de baby. De eerste weken weet je vaak nog niet dat je zwanger bent, maar kunnen deze gevolgen wel al een rol spelen, bijvoorbeeld bij de aanleg van de organen van de baby. Heb je hulp nodig bij het stoppen, vraag dan advies bij je huisarts, verloskundig zorgverlener. Kijk voor meer informatie op: roken, alcohol of drugs. Ook kun je het volgende filmpje bekijken:
Verder kan je werk invloed hebben op je vruchtbaarheid en de gezondheid van je ongeboren kind. Bijvoorbeeld als je tijdens je werk in contact komt met schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, narcosegassen, medicijnen tegen kanker, zware metalen of andere chemische middelen. Ook kan het schadelijk zijn als je blootgesteld wordt aan straling of als je werk doet waarbij je een infectie kunt oplopen. Bespreek de invloed van je werk indien nodig met de bedrijfsarts voordat je zwanger wordt. Misschien moet of kun je extra beschermd worden. Heb je geen bedrijfsarts? Overleg dan met je verloskundig zorgverlener of werkgever. (klik hier voor meer informatie)
Ziekte en medicatie
Een langdurige ziekte of medicijngebruik, kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid, zwangerschap en de gezondheid van je ongeboren kind, maar je zwangerschap kan ook van invloed zijn op deze ziekte. Een langdurige ziekte is bijvoorbeeld hoge bloeddruk, suikerziekte, epilepsie of een psychische ziekte. Vraag hierover advies aan je behandelend arts of verloskundig zorgverlener. Slik jij of je partner medicijnen, bespreek dit dan ook met je zorgverlener, mogelijk kan er tijdelijk overgestapt worden op een ander medicijn dat veiliger is.
Verder kunnen infecties schadelijk zijn voor je ongeboren kind, probeer te voorkomen dat je er één oploopt. Klik hier voor meer informatie.