De kraamweek en daarna
Na de kraamweek sta je er gelukkig niet alleen voor. De eerste 6 weken kun je terugvallen op je verloskundige met vragen over oa ontzwangeren en daarna neemt de huisarts de zorg weer over. Ook je kindje wordt regelmatig gecontroleerd door het consultatiebureau. Doordat je je kindje aangeeft bij de gemeente, gaan de controles van het consultatiebureau vanzelf lopen. Het is wel belangrijk om zelf je kindje aan te melden bij de zorgverzekering.
Nacontrole verloskundige
De nacontrole, ongeveer zes weken na de bevalling, vindt plaats op indicatie (bijvoorbeeld bij een lastige of gecompliceerde bevalling) of op verzoek van de kraamvrouw zelf (bijvoorbeeld bij vragen en/of klachten na de bevalling). Hierin wordt ook het onderwerp anticonceptie besproken en wordt zo nodig verwezen naar je huisarts voor verdere informatie/recepten.
Anticonceptie
Het is verstandig goed na te denken over anticonceptie, als je niet (direct) opnieuw zwanger wilt worden. Er zijn vele mogelijkheden zoals: condoom, pil, prikpil, spiraaltje, etc. Welke middel voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van meerdere dingen zoals onder andere:
- Wil je nog meer kinderen;
- Geef je nog borstvoeding;
- Heb je ooit klachten gehad na een bepaalde vorm van anticonceptie;
- Wat wordt vergoed door de verzekering.
Aan het einde van het kraambed wordt dit onderwerp besproken evenals tijdens de nacontrole. De voor- en nadelen van de verschillende anticonceptie middelen worden besproken. Indien gewenst of noodzakelijk zal worden verwezen naar de huisarts of gynaecoloog.
Na de kraamtijd
Aan het eind van de kraamweek schrijft de kraamverzorgende een overdracht voor het consultatiebureau/Ouder Kind Team (OKT). Alle kinderen tussen 0–4 jaar worden hier op vaste momenten gezien. Ze controleren de groei en de ontwikkeling zoals kruipen en lopen en geven veel adviezen over (borst)voeding en opvoeding. Ook krijgt je kind hier zijn of haar vaccinaties. Naast deze vaste momenten kun je altijd eerder langskomen of bellen bij vragen of problemen.
Weegspreekuur
Twijfel over de groei van je kind of gewoon nieuwsgierig naar het gewicht? Ga dan naar het weegspreekuur, je kunt daar zonder afspraak langskomen om je kindje te wegen en te meten. Controleer bij je consultatiebureau of OKT wanneer het weegspreekuur is. De zorg voor acute medische vragen gaat na de kraamtijd weer terug naar de huisarts; voor zowel jezelf als voor je baby. Zorg dan ook dat je huisarts op de hoogte is van de geboorte van je kind.
Ouderschap
Het nieuwe ouderschap is meestal fijn en leuk, maar soms is het lastig en drukt het zwaar op jezelf of op je relatie. Er zijn meerdere instanties waar je met zorgen over de opvoeding terecht kunt, zoals je eigen huisarts, maar ook OKT en de opvoedpoli bieden hulp bij kleine en grote problemen in de zorg voor en naar je kind.