De kraamweek en daarna

 

Nacontrole verloskundige

De nacontrole, ongeveer zes weken na de bevalling, vindt plaats op indicatie (bijvoorbeeld bij een lastige of gecompliceerde bevalling) of op verzoek van de kraamvrouw zelf (bijvoorbeeld bij vragen en/of klachten na de bevalling). Hierin wordt ook het onderwerp anticonceptie besproken en wordt zo nodig verwezen naar uw huisarts voor verdere informatie / recepten.

 

Anticonceptie

Het is verstandig goed na te denken over anticonceptie, als u niet (direct opnieuw) zwanger wilt worden. Er zijn vele mogelijkheden zoals: condoom, pil, prikpil, spiraaltje, etc. Welke middel voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van meerdere dingen zoals onder andere:

  • wilt u ooit nog meer kinderen
  • geeft u borstvoeding
  • heeft u ooit klachten gehad na een bepaalde anticonceptie
  • wat wordt vergoed door de verzekering

Aan het einde van het kraambed wordt dit onderwerp besproken evenals tijdens de nacontrole. De voor en nadelen van de verschillende anticonceptie middelen worden besproken. Indien gewenst of noodzakelijk zal worden verwezen naar huisarts of gynaecoloog.

 

Na de kraamtijd

Aan het eind van de kraamtijd schrijft de kraamverzorgende een overdracht voor het Ouder en Kind Centrum (consultatiebureau / OKC). De OKC’s zijn een onderdeel van de jeugdgezondheidszorg en wordt gefaciliteerd door de gemeente. Alle kinderen tussen 0–4 jaar worden hier gezien op vaste momenten gaat u met uw kind langs op het OKC. Ze controleren de groei en de ontwikkeling zoals kruipen en lopen en geven veel adviezen over (borst)voeding en opvoeding.

De bezoeken aan het OKC vinden op vaste momenten plaats:

  • Jaar 1:    bij 1, 2, 3, 4, 6, 7½, 9, 11 maanden
  • 1,5 jaar
  • 2 jaar
  • 3 jaar
  • 3 jaar en 9 maanden

Tussendoor kunt u altijd eerder langskomen bij vragen of problemen.

Weegspreekuur

Twijfel over de groei van uw kind of gewoon nieuwsgierig naar het gewicht? Ga dan naar het weegspreekuur van uw OKC. U kunt dan zonder afspraak langskomen om de baby te wegen. 

De zorg voor acute medische vragen gaan na de kraamtijd weer terug naar de huisarts; voor zowel uzelf als voor uw baby. Zorg dan ook dat uw huisarts op de hoogte is van de geboorte van uw kind.

 

Ouderschap

Het nieuwe ouderschap is meestal fijn en leuk, maar soms is het lastig en drukt het zwaar op uzelf of uw relatie. Er zijn meerdere instanties waar u met zorgen over de opvoeding terecht kunt, zoals uw eigen huisarts, maar ook Ouder en Kind Teams en de opvoedpoli bieden hulp bij kleine en grote problemen in de zorg voor en naar uw kind.