Wat is kraamzorg?

De kraamverzorgende is je steun en toeverlaat in de eerste week na de geboorte. Ze helpt met de verzorging en voeding van je baby, geeft tips en zorgt ervoor dat ji zo goed mogelijk kunt herstellen na de bevalling. Daarnaast is de kraamverzorgende een belangrijke schakel tussen jullie, de verloskundige en het consultatiebureau/OKT. Ze controleert dagelijks de gezondheid van jou en je baby. Ze legt haar bevindingen vast in het zorgdossier (GroeiGids Kraam) welke ter informatie dient voor de verloskundige.

De basistaken van de kraamverzorgende zijn:

  • De verzorging en controle van de moeder.
  • De verzorging en controle van de baby.
  • Voorlichting instructie en integratie van de baby in het gezin.
  • Observeren signaleren en rapporteren.
  • Waarborgen van hygiëne.

 

Inschrijven voor kraamzorg

Het inschrijven voor kraamzorg moet voor de vierde maand maar kan ook eerder, al vanaf 12 weken zwangerschap. Dit kan rechtstreeks bij een kraambureau of via de verzekeraar. Geef aan de  verzekering door dat je zwanger bent en kraamzorg wilt ontvangen. Kraamzorg wordt vergoed via het basispakket, maar er geldt wel een eigen bijdrage per uur. Afhankelijk van je polis wordt de eigen bijdrage vergoed en heb je mogelijk recht op een kraampakket.

Inschrijving kan plaatsvinden via  onderstaande kraambureaus welke een samenwerkingsovereenkomst hebben met het VSV- Amsterdam Oost-Centrum. Neem een kijkje op de websites om meer informatie over kraamzorg te krijgen en je aan te melden. Het is belangrijk dat je je bij slechts 1 kraamzorgbureau inschrijft.