Wat als het mis gaat?

 

Miskraam

Bloedverlies in het begin van je zwangerschap geeft zorgen. Toch hoeft het niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Ongeveer de helft van de vrouwen met bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap krijgt geen miskraam. Soms is het bloeden totaal onschuldig en komt het door de extra doorbloeding van de baarmoedermond en het slijmvlies van de vagina. Onder invloed van de zwangerschapshormonen worden de wanden van sommige bloedvaatjes dun en kunnen makkelijk openspringen. Als er naast vaginaal bloedverlies ook acute of aanhoudende pijnscheuten links of rechts in je onderbuik zijn, kan dit duiden op een miskraam. Neem dan contact op met je verloskundig zorgverlener.

De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Door een gestoorde celdeling of andere afwijkingen kan het vruchtje zich niet verder ontwikkelen. De miskraam is een soort natuurlijk selectiesysteem met als doel vooral gezonde kinderen geboren te laten worden. Vroege miskramen komen vaak voor: 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.

 

Niet-vitale zwangerschap

Het kan ook voorkomen dat bij de eerste echo een niet-levend vruchtje gevonden wordt. Dit heet een niet-vitale zwangerschap.
Als het hartje op de eerste echo klopt is de kans op een miskraam zeer klein, maar niet uitgesloten. Een echo vóór 7 weken zwangerschap (dat is 3 weken over tijd) geeft vaak nog geen duidelijkheid. Bij een vroege echo zal de echo daarom na enkele weken worden herhaald.

Bij een niet-vitale zwangerschap zijn er drie mogelijkheden: afwachten op een spontane miskraam, opwekken van een miskraam met medicatie, of wegzuigen van het vruchtje via de vagina (curettage).  Neem contact op met je verloskundig zorgverlener om de opties te bespreken en de keuze te maken die het beste past.

 

Na een miskraam

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal snel. Gedurende 2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding houden.
Geestelijk kan een miskraam een behoorlijke klap zijn, de verwerking hiervan is een rouwproces. Gevoelens van ongeloof, verwarring, boosheid, moedeloosheid en teleurstelling kunnen na een miskraam intensief aanwezig zijn. Ook kun je je schuldig voelen en je afvragen wat je verkeerd hebt gedaan. Uiteraard blijft de beleving van een miskraam persoonlijk en zal dit afhangen van je karakter en situatie.
 

Volgende zwangerschap

Een volgende zwangerschap kan lichamelijk gezien direct na de miskraam. Het kan ook goed zijn om een eerste menstruatie, meestal 4 tot 6 weken na de miskraam, af te wachten. Dit om jezelf tijd te gunnen om zowel lichamelijk als geestelijk voldoende te herstellen. De kans op een goede zwangerschap na een miskraam is heel groot, net zo groot als normaal.