Medicijnen en zwangerschap

Medicatiegebruik

Medicijnen kunnen invloed hebben op de gezondheid van uw ongeboren kind.

De schadelijke stoffen komen door de placenta heen in de circulatie van uw kind. Niet alle medicijnen zijn gevaarlijk voor uw kind. Sommige medicijnen kunt u gewoon innemen. Andere medicijnen zijn wel gevaarlijk en mag u niet gebruiken.

Soms moeten vrouwen een medicijn gebruiken, ook al kan het medicijn gevaarlijk zijn voor het kind. Dit is zo wanneer de ziekte van de moeder gevaarlijker is voor het kind dan de medicijnen. Bijvoorbeeld bij epilepsie. De arts kijkt dan goed naar de risico’s van de ziekte en de risico’s van de medicijnen. Medicijnen kunnen dus  invloed hebben op uw vruchtbaarheid en de gezondheid van uw ongeboren kind. Misschien kunt u, in overleg met uw behandelend arts, tijdelijk overstappen op een ander medicijn dat veiliger is.

Sommige medicijnen kunt u zelf kopen bij een apotheek of drogist. Dit wil niet zeggen dat u ze zomaar kan gebruiken in uw zwangerschap.

Het enige medicijn waarvan het gebruik mag in de zwangerschap is paracetamol.

U kunt paracetamol nemen bij pijn en of koorts zonder te overleggen met uw verloskundige, klinisch verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

U mag maximaal 6 tabletten van 500 mg per dag slikken. Per keer mag u dan maximaal 2 van deze tabletten nemen.

Let op: paracetamol met codeïne, cafeïne of andere toegevoegde middelen worden tijdens de zwangerschap afgeraden.

Het is beter om geen aspirine te slikken in de zwangerschap. Want van aspirine wordt uw bloed dunner. Dit kan de kans op bloedingen vergroten.

Uitzondering op het slikken van aspirine in de zwangerschap is wanneer het wordt voorgeschreven op uitdrukkelijk advies is van uw gynaecoloog, wanneer er een aanleiding toe is bijvoorbeeld op basis van een medische voorgeschiedenis.