Zwangerschapscursus

Amsterdam (Oost-Centrum) biedt een groot en divers aanbod aan zwangerschapscursus. Hieronder vindt u de meest bekende vormen van zwangerschapscursus.

Het is uw eigen keuze of, en welke vorm van, zwangerschapscursus u wenst. Daarbij kan uw zorgverlener soms wel advies geven in het kader van voorkomende klachten (bijvoorbeeld Mensendieck bij bekken / rug klachten).

 

Zwangerschapszwemmen

Bewegen in water is een manier om veilig in conditie te blijven tijdens de gehele zwangerschap. Daarnaast werkt het water ontspannend. Tijdens de les worden conditionele en spierversterkende oefeningen gedaan, afgewisseld met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Al deze oefeningen kunnen op eigen tempo en niveau worden uitgevoerd. Deelname is mogelijk vanaf het begin van uw zwangerschap tot aan het einde, tenzij dit op medisch advies wordt afgeraden.

 

Zwangerschapsyoga

 

Tijdens deze lessen wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: veranderingen in uw lichaam, houding en beweging, yogahoudingen, contact maken met de baby, ademtechnieken en ontspanning. Ook wordt uitleg gegeven over de bevalling en worden oefeningen gedaan om u op de bevalling voor te bereiden.

 

Zwangerschapsgymnastiek

Deze cursussen bestaan hoofdzakelijk uit actieve lessen. U traint in een groep om op een verantwoorde manier fit te blijven tijdens uw zwangerschap. Hierbij wordt gebruikgemaakt van fitnessapparatuur en klein oefenmateriaal. De aandacht is vooral gericht op conditie, spierversterking, coördinatie en stabilisatie. Speciale aandacht wordt besteed aan het bekken en de bekkenbodem (coördinatie, stabilisatie, spierversterking).

 

Haptonomie

Deze vorm van begeleiding wordt aan beide aanstaand ouders gegeven, dus dit doet u samen met uw partner. Doel is dat u al voor de geboorte contact kunt maken met uw kind. Tijdens de begeleiding staat luisterend voelen naar uw kind centraal. Daardoor ervaart u het contact dat er al voor de geboorte tussen u en uw kind is. Door middel van aanraking u, uw partner en uw kind vertrouwd met elkaar.

 

Hypnobirthing

HypnoBirthing is een cursus voor de zwangere en haar partner om samen zich voor te bereiden op een ontspannen en kalme geboorte door gebruik te maken van diepe ontspanning of zelfhypnose en visualisaties. Dit stelt de zwangere in staat om zonder angst en vol vertrouwen de geboorte in te kunnen gaan en samen met hun partner en kind een prachtige start te kunnen maken.

 

Samen Bevallen

Dit is een cursus voor de zwangere en haar partner. Tijdens de cursus wordt u uitgebreid geïnformeerd over alle facetten van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd en krijgt u veel praktische informatie. U leert technieken die u bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij de bevalling.

 

Mensendieck

Dit is een cursus met informatie en oefeningen gericht op de bevalling. U wordt u bewust van de spieren die een rol spelen tijdens de zwangerschap, de bevalling en het herstel daarna. Naast oefeningen voor onder andere uw buikspieren en bekkenbodemspieren, wordt aandacht besteed aan uw houding tijdens de zwangerschap. Ook krijgt u tips en adviezen voor uw dagelijkse bewegen die vooral gericht zijn op de veranderingen in uw bekken en rug tijdens de zwangerschap.