Voeding en leefstijl

Als je zwanger wilt worden én als je zwanger bent, is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Verder is het belangrijk om te stoppen met roken, alcohol en drugs en op te passen met het gebruik van medicijnen.

 

Voedingsadviezen

Als je zwanger bent hoef je niet voor 2 te eten, wel is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet en bepaalde producten mijdt. Kort samengevat:

  • Vlees (waren): eet alleen vlees dat goed doorbakken is. Eet geen rosbief, filet americain, tartaar, carpaccio of ander rauw vlees. Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees, bacon en worst zijn wel veilig. Eet liever geen lever;
  • Vis: eet alleen vis die goed doorbakken is. Eet geen sushi of vacuüm verpakte vis;
  • Groente en fruit: eet voldoende groente en fruit, zorg wel dat alles goed gewassen is;
  • Zuivel: eet geen rauwe eieren, ongepasteuriseerde melk of zachte kazen van rauwe melk (au lait cru);
  • Drinken: drink 1,5-2 liter per dag. Drink geen alcohol (ook niet 1 slokje), drink niet teveel cola of koffie (1 glas/kop per dag) of kies caffeïne vrije koffie.

Kijk voor meer informatie op:

 

Roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en/of drugs tijdens je zwangerschap hebben mogelijk ernstige gevolgen voor je ongeboren kind. De eerste weken weet je niet dat je zwanger bent en kunnen deze gevolgen al wel een rol spelen, bijvoorbeeld bij de aanleg van de organen van de baby. 

Veel vrouwen denken dat ze niet hoeven te stoppen met roken als ze zwanger zijn. Ze denken dat ze veel stress krijgen als ze stoppen en dat dit nog slechter is voor hun kind dan het roken zelf. Het helpt echter altijd om te minderen en nog meer om te stoppen! Kijk voor meer informatie het volgende filmpje:

 

Ook alcohol kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind, de hoeveelheid maakt hierbij niet uit, zelfs een slokje kan al schadelijk zijn. Daarom:

 

 

 

Klik hier voor meer informatie over roken, alcohol en drugs in de zwangerschap.

 

Medicatie

Medicijnen kunnen invloed hebben op de gezondheid van je ongeboren kind, deze kunnen namelijk via de placenta bij de baby komen. Niet alle medicijnen zijn gevaarlijk en soms is de ziekte van de moeder gevaarlijker voor het kind dan de medicijnen die worden gebruikt. Je behandelend arts kan je hierover adviseren en informeren, soms is het ook mogelijk om tijdelijk over te stappen naar een medicijn dat veiliger is in de zwangerschap.

Het enige medicijn dat je in je zwangerschap mag nemen zonder overleg met je verloskundig zorgverlener is paracetamol. Je mag maximaal 8 tabletten van 500mg per dag slikken, neem altijd 2 tabletten van 500mg gelijktijdig en neem pas weer na 6 uur een eventuele volgende dosis. Let op: paracetamol met toegevoegde middelen zoals codeïne of caffeïne, worden in de zwangerschap afgeraden.

Voor meer informatie over medicatie in de zwangerschap, kijk op:

Neem echter nooit zonder overleg met je behandelend arts of verloskundig zorgverlener medicatie in.

 

Werk

Verder kan je werk invloed hebben op je vruchtbaarheid en de gezondheid van je ongeboren kind. Bijvoorbeeld als je tijdens je werk in contact komt met schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, narcosegassen, medicijnen tegen kanker, zware metalen of andere chemische middelen. Ook kan het schadelijk zijn als je blootgesteld wordt aan straling of als je werk doet waarbij je een infectie kunt oplopen. Bespreek de invloed van je werk indien nodig met de bedrijfsarts voordat je zwanger wordt. Misschien moet of kun je extra beschermd worden. Heb je geen bedrijfsarts? Overleg dan met je verloskundig zorgverlener of werkgever. (klik hier voor meer informatie)